poniedziałek, 21 listopada 2016

Chleb GRYCZANY BEZ GLUTENU :)

CHLEB BEZ GLUTENU - Z KASZY GRYCZANEJ 
NIEPALONEJ! <3
Obiecałam kilku osobom, że jak najszybciej wrzucę ten przepis - jest to ratunek dla osób które kochają chleb, a nie mogą go jeść ze względu na gluten.
Jak wiadomo chleby bez glutenu kupne lub z mieszanek są....takie sobie.
Ten jest pyszny - jeżeli lubicie grykę. Nie jest ona taka mocna w smaku jak gryczana palona, dlatego zdecydowanie jest smaczniejsza w chlebie!
PRZEPIS jest BANALNIE PROSTY -
Namocz dwie szklanki kaszy gryczanej nie palonej ( biała) / na noc, lub minimum 4 godziny/
"Zblenduj" wszystko na masę
Dorzuć ziarno - co chcesz - słonecznik, siemię lniane, sezam - tak aby ziaren było w sumie około 4 łyżeczek.
Dodaj ulubiony olej ( około 5 łyżeczek)
Dodaj jajko
Wymieszaj
Dodaj łyżeczkę solo
Łyżeczkę sody
Zamieszaj
a na sam koniec łyżeczkę  octu jabłkowego
Po zamieszaniu wylej do formy
PIEKARNIK NAGRZANY około 10 minut 170 /180 stopni
PIECZEMY około 1,5 godziny
Można jeść jak ostygnie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz